7 ting der ikke skal i hestens mave

De fleste heste er overordentligt glade for mad, snacks og godbidder. Men har du styr på, hvad der egentlig er en god idé at fodre med - og ikke mindst hvad der er et absolut no-go at putte i hestens mund?

De fleste heste ved godt, hvor de skal holde sig til, når der er godbidder i sigte (Foto: Colourbox)

Hestegodbidder fremstillet til formålet, gulerødder og æbler er klare favoritter, når det kommer til at forkæle sin hest med lidt ekstra lækkert. Og det er der en god grund til, for hestens mave kan nemlig sagtens tåle disse gængse snacks, så længe de selvfølgelig tildeles i et begrænset omfang. Men er du klar over, hvilke fødevarer der er direkte skadelige for din hest? Vi har samlet en liste med syv af dem lige her:


1. Afklippet græs

Hestens allermest naturlige fødekilde er græs, så hvorfor ikke fodre med det afklippede af slagsen, når haven har fået en tur med plæneklipperen? Svaret er at afklippet græs afgiver gærende gasser, som kan gå ind og forstyrre hestens fordøjelsessystem og dermed give rigtig ondt i maven. Desuden kan du aldrig vide dig helt sikker på, om det afklippede plænegræs indeholder uspiselige eller giftige planterester.


2. Mælkeprodukter

Et gammelt husråd anbefaler at give sin hest A38, hvis den har problemer med maven. Det er dog ikke nogen god idé, for heste er faktisk laktoseintolerante. Yoghurt, A38, mælk, skyr, is og deslige skal derfor ud af foderrummet og ind i køleskabet hjemme i køkkenet i stedet for.


3. Brød

Brødrester i hestens foderblanding er ikke noget særsyn og længe har det da også været alment kendt, at brød kan benyttes som en hestesnack. Der er bare lige det med det, at hesten faktisk ikke kan fordøje bagværk helt korrekt, og derfor ender brød altså også på listen over ting, der kan give rigtig ondt i hestemaven.


4. Kartofler

Man kunne nemt fristes til at tro, at en kartoffel ville være en sund snack for en hest. Men sådan er det ikke helt. Er de ikke helt modne eller er de på vej til at blive rådne, er de faktisk giftige for hesten. Og ellers er der risiko for, at de kan sætte sig i luftvejsbanerne. Så nej tak til kartofler.


5. Broccoli

Broccoli er en sund grøntsag for os mennesker, men hvis den tildeles i en foderration hos din hest, kan den faktisk forårsage store mængder gasser i maven og dermed kolik.


6. Tomat

Endnu en for mennesker sund fødevare, der kan give kolik hos heste er tomaten. Den er desuden i familie med den for heste giftige plante natskygge - så gem tomaterne til aftensmaden derhjemme og giv din hest noget andet.


7. Chokolade

Det kan ikke understreges nok, at chokolade er en menneskesnack, som ikke skal deles med de firbenede. Hverken hesten, hunden eller katten. Chokolade indeholder et giftigt kemikalie, der er meget skadeligt for vores dyr. Og nå ja... så kan vi da også lige nævne, at din hest faktisk kan testes positiv for doping til et stævne, hvis den har indtaget chokolade.

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright