Blog: Årets hingstevalg 2020

I år har jeg besluttet at ifole to hopper. Min hjemmeavlede Gunnlöð fra Nørrevang, kåret med en total på 7.65 og min førsteklassekårede Fenja fra Haurholm (8.31). Jeg har redet Gunnlöd siden hendes føl (Mambó fra Ny Nørrevang) fra 2018 blev fravænnet, mens Fenja netop har fået et fint sortblak hoppeføl efter Vökull fra Gedehøjgård (8.60).

Fenja fra Haurholm er kåret med en total på 8.31 (Foto: Astrid Junker Andersen / Ny Nørrevang)

Når jeg vælger hingst sætter jeg nogen kriterier, som jeg ønsker hingsten skal opfylde. Jeg kigger på hingstens kåring og alder ved kåringen, afstamning og om den er afkomskåret eller ung. Sidste år valgte jeg at bruge en ny ung stjerne (Vökull) til Fenja, mens min hoppe Krafla (total 8.14) kom til en rigtig avlsmatador (Álfastein fra Selfossi). Jeg skrev om mine overvejelser omkring hingstevalg sidste år her på bloggen.


I år er jeg endt med at ville bruge samme hingst til de to hopper. I skrivende stund er Gunnlöð på date ved Heðinn frá Feti (8.62), mens Fenja netop har folet og først skal afsted til 30-dages brunsten.


Jeg startede egentlig med at sætte kriterier op til en hingst til Fenja, men da de to hopper har nogen fælles ”svagheder”, endte jeg med at ville bruge Heðinn til dem begge.

Heðinn frá Feti (8.62) viste sig at være et godt match til både Gunnlöð og Fenja (Foto: Petersminde Islandsheste)

Kriterierne var som følger:


Bygning:

  • Gode ben (begge hopper har 7 for denne egenskab)

  • God hals og proportioner

  • Gerne god overlinje


Rideegenskaber:

  • Høj samlet karakter

  • 5-gænger

  • God trav

  • God arbejdstølt


Heðinn er kåret med 8,5 for benkvalitet med kommentaren kraftige sener. Desuden nævnes det i hans afkomskåring, at hans afkom har god benkvalitet med masser af hovskæg. Begge hopper har spinkle ben med manglende hovskæg, så der passer han helt perfekt. Det er faktisk ikke så nemt at finde en god hingst, som også har en høj karakter for ben.

Da hals og proportioner er vigtige for hestens udseende og brug, var det også vigtigt at denne karakter var over 8. Dette opfylder Heðinn med 8,5 for begge egenskaber. Gunnlöð har en lidt dyb hals og den kunne være længere, så det gør bestemt ikke noget at der står at Heðinns afkom har lang, velrejst og højt ansat hals.


Hvis man skal avle heste der også kan gå konkurrence, er det også vigtigt at se på arbejdstølten. Her kunne Fenja godt bruge lidt forbedring, hun har et 8-tal, så her passer Heðinn godt med sit 9-tal.

Min hjemmeavlede Gunnlöð fra Nørrevang er kåret med en total på 7.65 (Foto: Astrid Junker Andersen / Ny Nørrevang)

Fenja har rigtig meget tølt (9) og en lidt firtaktet pas (8), hvor traven påvirkes lidt, når passen trænes. Derfor ville jeg gerne finde en hingst med god pas og samtidig god trav (Heðinn har 9 for begge dele). Modsat har Gunnlöð meget pas (desværre kun bedømt til 7,5) og ikke stærk en trav (7,5). Jeg tør dog godt bruge Heðinn til hende, da han har den gode trav.


Alt i alt synes jeg at jeg i år har været heldig at finde en hingst der passer godt til mine hopper. Nu skal de bare ifoles og så starter den lange ventetid, før man kan se om det har været et godt match.

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright