Blog: Det der sind?!

Hestens sind er en svær størrelse at bedømme. En gang blev vilje og sind bedømt for sig selv til en kåring og en af dommerne skulle prøve hesten. Det blev senere lavet om til en samlet vilje/sind karakter og den ridende dommer blev afskaffet. Jeg har hørt forslag på, at hesten skulle testes i skoven, på en agilitybane eller lignende. Dog er det kun blevet debatteret og jeg tror også, det vil være svært at lavet et setup, hvor vilkårene er lige, uanset hvilket land eller bane man kårer sin hest i/på. Det er svært at vurdere. Hvad er miljø/træning og hvad er det medfødte sind.

(Foto: Astrid Junker Andersen)

I disse dage lærer jeg utroligt meget om sindet i mine hjemmeavlede heste og jeg er bestemt ikke ked af det 😊


Jeg har tre kårede hopper, hvor én har 8 for vilje/sind (Gunnlöd) og to har 9 for vilje/sind (Krafla og Fenja). Den rigtige test af sindet kommer i brug af hesten og dens afkom.


Gunnlöd er en dejlig prinsessehest. Hun har hvad de fleste vil betegne som middel vilje. Hun gider godt, men løber aldrig hurtigere, end man beder hende om. Hun er den første hoppe, jeg selv har avlet og hun er efter min skønne Hylling, som jeg fik i konfirmationsgave. Jeg red trygt Gunnlöd, indtil jeg selv var 11 dage over termin sidste år. Nu er min søn med foran og han kan sågar selv trække hende. Hun venter pænt på ham. Gunnlöd er også perfekt som håndhest eller fører for håndhest. Hvis ikke det er godt sind, så ved jeg ikke hvad. Gunnlöd venter sit 3. føl til maj måned efter Hedinn frá Feti. Jeg glæder mig!

(Foto: Astrid Junker Andersen)

Karítas er første føl efter Fenja og med Teigur vom Kronshóf som far. Hun blev 4 år i maj måned. Jeg gjorde hende ryttervant i vinteren. Og har nu redet hende et par gange om ugen siden juni. Man rider da alene ud på tur, første gang hesten har rytter på – gør man ikke? Karítas er en krudtugle, men samtidig lydhør og er aldrig løbet med mig. Seneste påfund var at ride Gunnlöd med Karítas som håndhest den ene vej og så bytte og ride Karítas hjem, med Gunnlöd som håndhest. Ingen problemer overhovedet, selv ikke i galop. Det tyder på at Karítas har arvet sin mors gode sind. Fenja gik tur i skoven med min mand, som aldrig har redet før, én måned efter hun blev kåret med 9 for vilje/sind som 5-års.


Tilbage til vilje/sind karakteren. Jeg hører ofte, folk kan finde på at vælge en hingst fra, hvis den er kåret med 9 eller derover for vilje og sind. Man skal dog huske, at karakteren viser, at hesten nok er villig, men samtidig er styrbar. En ustyrlig hest får ikke en høj karakter, da karakteren afspejler arbejdsglæde og samarbejdsvilje. Jeg er i hvert fald ikke bange for en høj vilje/sind karakter, efter at begge mine 1. kl. hopper har fået denne til kåring. De er glade og arbejdsvillige, men lytter til rytteren, præcis som en islandsk hest skal være. Med min erfaring med mine hopper og nu deres afkom, vil jeg avle videre på dem, med en god fornemmelse af, at Ny Nørrevang føl også fremover vil have et dejligt sind.0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright