CHC Master Class uddanner næste generation
top of page

CHC Master Class uddanner næste generation

Toprytterparret Christina Johansen og Hans-Christian Løwe har skabt et uddannelseskoncept, der samler islænderryttere fra hele landet på ambitiøse talentudviklingshold. Vi slog vejen forbi deres faste base på Vivildgård til en snak om konceptet.

CHC Master Class Young Riders Team 2017/18 (Foto: Fifla.dk)

Solen står højt på himlen og løvfaldssommeren har malet efterårsfarver på det idylliske, bakkede landskab omkring Vivildgård. Folde fyldt med islændere omkranser gårdbygningerne, mens der summer af aktivitet på stedets ridebane, hvor to unge piger rider rundt på volte omkring hver deres underviser.


Bordebænkesættene langs banen er fyldt med tilskuere, alle hyggesnakker og “madmor” deler is ud. Vi er landet lige midt i eftermiddagsundervisningen hos CHC Master Class Young Riders Team, der har træningssamling for første gang i sæson 2018/19.


Rytteruddannelse med substans

De fleste kender Christina Johansen og Hans-Christian Løwe fra ovalbanerne, hvor de begge i mange år har været aktive topudøvere i sporten. Men sideløbende med ridekarriererne har de faktisk også i fællesskab grundlagt og over flere år udviklet CHC Master Class-konceptet.

“Man kan egentlig sige, at CHC Master Class kort sagt er en rytteruddannelse, hvor vi kommer ind og introducerer holddeltagerne til alle aspekter af at være rytter” forklarer Hans-Christian.


Young Riders-teamet starter træningssæsonen hvert år i oktober, hvor garvede CHC-ryttere tager imod årets nye holddeltagere. Yngste rytter er blot 11 år og den ældste er 21, men aldersforskellen betyder ingenting. Her er det hestene, der er i fokus.


Igennem efteråret, vinteren og det meste af foråret træner holdet på højtryk. Dog ikke kun på hesteryg. Undervisningen er sammensat af både undervisning i ridning og teori, arbejde fra jorden og clinics, hvor enten Christina eller Hans-Christian rider og forklarer. Målet er, at rytterne rykker sig både rideteknisk og mentalt, så de bliver mere selvsikre og bedre til at reflektere.


Den store mængde tavleundervisning, der er en del af CHC Master Class’ grundprincipper, kan måske virke atypisk for en rytteruddannelse. Men Christina og Hans-Christian har erfaret, at de simpelthen ikke kan nå at inkludere alt den teori, som de gerne vil, når de underviser på ridebanen. Deltagerne er så koncentrerede, når de rider, at de faktisk ikke kan rumme en stor mængde baggrundsviden og teori, før de er stået hesten.


CHC Master Class holder til på Vivildgård i Hadsten, hvor ridebanen ligger smukt omkranset af flot natur og hestefolde så langt øjet rækker (Foto: Fifla.dk)

Dygtige - og strukturerede - ryttere

Ridning kan være en ensom sport og særligt som ung rytter kan det være svært at træne alene. Det kender både Christina Johansen og Hans-Christian Løwe alt til, for der fandtes ingen talentudviklingshold, da de selv var juniorryttere. De ved, hvor nemt det er at miste gejsten og komme til at fokusere på det negative, hvis man ikke har nogle ligesindede at tale med. Og det var faktisk de tanker, der fik dem til at starte CHC Master Class.


Nu kører den populære rytteruddannelse på 6. år og trænerduoens elever begynder at kunne høste frugterne af det hårde slid på træningsbanen.


“Vi har ryttere som vi har arbejdet med i otte-ti år, og der kan vi virkelig se effekten af vores arbejde. Når de fx rider til et stævne, så ved de godt, hvorfor de får de karakterer, de får. Og når de træner i hverdagen, så ved de godt, hvorfor hesten gør, som den gør. De har fået en viden, der gør, at vi lige så stille begynder at være mindre og mindre vigtige for dem. De modnes, de bliver ældre og de får nogle redskaber og værktøjer, hvor man kan se, at de bare bliver dygtigere ryttere.”

Seriøsiteten lyser ud af Hans-Christian, mens han fortæller, og da han siger, at han er meget struktureret, så tror vi på ham. Netop strukturen er da også noget af det, som bliver vægtet højt på CHC Master Class’ uddannelser. Endda så meget at nogle af de unge rytteres forældre har bemærket, at deres børn ikke bare er blevet bedre ryttere - de har også fået bedre styr på tingene i forhold til deres skolegang. Men det overrasker ham egentlig ikke.

“Alting i livet hænger jo sammen. Ridningen er bare en del af det, og det er her, de er motiverede, for det er her, de synes, at det er sjovt. Men man kan jo køre det, som de lærer her over på så mange andre ting i livet. Vi leger den nye viden ind i dem. Specielt jo yngre de er. Jo ældre de bliver og jo mere de kan, jo mere begynder vi også at bede om.”


CHC Master Class er skabt af Christina Johansen og Hans-Christian Løwe. Trænerduoen har travlt med både rytteruddannelserne, egne heste og træningsheste, men der kunne lige blive tid til en pause og en snak med Fifla.dk en solskinsdag i oktober under ungdomsholdets træningssamling (Foto: Fifla.dk)

Med en baggrund som uddannet coach ligger det Christina Johansen meget på sinde, at eleverne i CHC Master Class har den rette mentale indstilling til det at være konkurrencerytter. Det skal ligge på rygraden, at det er en god ting at lave fejl, for det er det, man lærer allermest af. Stævnerne skal ses som en del af træningen og det er vigtigt, at rytterne altid evaluerer på ridtet, som havde det været en træning derhjemme. Som udefrakommende kan det måske virke lidt voldsomt, men det er lige præcis her, at rytterne virkelig kan mærke fordelene ved at have et engageret trænerteam.


“Når vi ikke selv rider, er vi som regel med på stævnebanen som pigernes mentorer. Vi ser dem så vidt muligt ride, er med ved opvarmningen efter behov og hjælper dem med at evaluere efterfølgende. For hvis det går godt, er det jo ikke svært at lave en positiv evaluering. Men hvis det går dårligt, så er det rigtig svært, og så kan man nemt komme til at lade sig styre af, at man synes, man er en dårlig rytter. Det er nok den største udfordring for pigerne og det er der, hvor de har allermest brug for os.”


Det bedste er fællesskabet

Selvom det er holdets første træning sammen, får vi ret hurtigt indtrykket af, at de 15 piger på Young Riders-holdet har et godt sammenhold. Wendie på 21 og Emma på 17 har begge været en del af holdet de sidste par år, mens Freja på 11 er debutant.


“Det er første gang, jeg er med på holdet. Det er godt at være her, for Christina og Hans-Christian er jo så gode ryttere, så dem kan man virkelig lære meget af. Jeg har været ude at ride stævner, før jeg kom hertil, men her kan man få meget mere hjælp.”


Og det er ikke kun trænerteamet, der står klar med en hjælpende hånd. Pigerne har lige været til stævne uden Christina og Hans-Christian, som var ude at rejse. Der fandt de virkelig ud af, hvor meget det betyder at have heppende holdkammerater på sidelinjen. Vigtigheden af at have nogen med, som kender ens udfordringer, skal ikke undervurderes. Det er guld værd for en sportsekvipage.


Store fremtidsdrømme

Da vi spørger de tre talentfulde piger, hvorfor valget er faldet på at ride islænder, svarer de ivrigt i munden på hinanden. Gangarter! Temperament! Personlighed! Der er ingen tvivl om, at det er en flok passionerede hestepiger, vi har med at gøre. Men efter lidt betænkningstid tilføjer 21-årige Wendie:


“Men jeg tror egentlig meget, at det er sådan, at når man først har valgt en race og så er kommet i gang med det, så er det der, man får sin omgangskreds. Jeg tror da også, at jeg ville have været god til at ride store heste, hvis det var den vej, jeg var gået. Men nu blev det altså islænderne.”


Det giver de andre piger hende ret i og tilføjer, at det udover omgangskredsen lige så meget har noget at gøre med deres gode trænere, at de holder fast i denne retning indenfor ridesporten.

Emma på 17, Freja på 11 og Wendie på 21 rider alle på ungdomsholdet hos CHC Master Class (Foto: Fifla.dk)

“De er virkelig sindssygt dygtige. Man lærer bare noget hver gang og man kan blive helt overrasket over, hvor de får alt den viden fra. Det hele er bare nyt, nyt, nyt. Selvfølgelig er der noget der kører igen, men der er et nyt tema og fokuspunkt for hver træning."


Christina Johansen og Hans-Christian Løwe sørger for, at holdet aldrig bliver større, end at der altid er tid til at koncentrere sig om den enkelte ekvipage. Det er vigtigt for dem, at rytterne bevarer den positive indstilling og altid har gode konstruktive træningspas.


“De kan mærke på en, hvis man har brug for at blive taget til side. Så snakker de lige med en. Og hvis man har brug for et lille - eller stort - spark bag i, lidt opmuntring, motivation eller at få sat klare mål for sin hest, så er de der” fortæller Wendie, hvorefter Emma fortsætter:


“Man kan altid komme til dem, hvis der er noget, man er i tvivl om. Eller hvis man har brug for at få sat ord på noget om træning, kan man altid lige ringe og snakke om, hvad man skal gøre i morgen. Det er mega rart, at man kan føle sig tryg hos sine trænere og at man ved, at man altid kan komme til dem.”


Nerver af stål

Nu er det planen, at pigerne skal bruge vinterhalvåret på at arbejde intenst med sig selv og deres heste. Men de glæder sig allerede til foråret, når de skal ud på stævnebanerne og vise, hvor langt de er kommet. Engang havde de nerver på inden de red ind på banen, men de dage er ovre. Mentaltræningen fra CHC Master Class har lært dem at tøjle deres nervøsitet, så de i stedet er spændte og forventningsfulde inden et ridt.


“Vi kan jo ikke præstere optimalt, hvis angsten tager overhånd. Så bliver man bare passiv og viser ikke sin hest på bedste vis.”


Nerver af stål er bestemt også en god kvalitet at have, når man har et ambitionsniveau som Emma, Freja og Wendie. De drømmer om at komme til at ride de helt store stævner og på et tidspunkt kvalificere sig til at repræsentere Danmark ved VM. Og med en grunduddannelse fra CHC Master Class, så er den drøm bestemt heller ikke urealistisk. Mange af Christina og Hans-Christians tidligere elever har redet på landsholdet og har opnået flotte resultater.


Men indtil videre knokler pigerne videre på Young Rider-teamet. Hvis ambitionerne stadig er høje, når de bliver seniorryttere, så har CHC Master Class som noget nyt oprettet et hold for voksne ryttere, der virkelig har lyst til at gå all in med deres ridning. Og det koncept støtter de dygtige unge ryttere helt sikkert op om.


“De uddanner jo den næste generation og holder islandshesteverdenen kørende” slutter 17-årige Emma med et stort smil.

bottom of page