De 10 bedste hestefilm

Vintervejr er hyggevejr! Så mens du venter på foråret, er det faktisk helt okay at krybe ned under tæppet i sofaen og se en god film (med heste). Vi har samlet de 10 allerbedste herunder - og der er endda sneget sig et par stykker med islændere med på listen.1. Hestehviskeren (1998)

Den 14-årige Grace (Scarlett Johansson), der er datter i en velhavende New Yorker-familie, kommer slemt til skade i en grim rideulykke med sin hest Pilgrim. Det efterlader den unge rytter med både fysiske og psykiske mén, hvilket får hendes mor Annie (Kristin Scott Thomas) til at opsøge "hestehviskeren" Tom Booker (Robert Redford), så han kan hjælpe med at genopbygge og behandle både hest og rytter. Selvom filmen har nogle år på bagen, så går den stadig lige i hjertet på selv den mest hardcore hestepige - og derfor ender den på vores 1. plads.2. Kraftur: The Last Ride (2009)

På 2. pladsen finder vi en lidt mere velkendt type hest, for i den medrivende dokumentar "Kraftur: The Last Ride" er det nemlig den islandske hingst Kraftur frá Bringu med rytter Thórarinn Eymundsson, der er omdrejningspunkt. Vi følger ekvipagen frem mod deres deltagelse i VM i Holland, hvor Kraftur skal forlade Island for aldrig at komme tilbage. Dokumentarfilmen skildrer et unikt forhold mellem en mand og den hest, som han er splittet omkring at lade blive i Island eller tage med til udlandet i jagten på guldmedaljer. Og så er den krydret med nogle flotte optagelser fra det autentiske Island. Bestemt et must see!3. Vilde Heste (2017)

En enke i pengenød åbner sin gård op for et hold fængselsindsatte, der deltager i et rehabiliteringsprogram. Træning af vilde mustangs skal hjælpe de kriminelle mænd på ret køl, men en aktivist gør sit til at få sat en stopper for arbejdet med de vilde heste. Og det kan blive fatalt for både de indsatte og enken, men også for områdets mustangs, der både sulter og tørster i det varme, tørre klima.4. Unbranded (2015)

Den fjerde film i rækken handler også om Amerikas vilde mustangs, men hvor "Vilde Heste" fortæller en fiktiv historie, er der her tale om en dokumentar. I "Unbranded" følger vi fire unge cowboys, der sætter sig for at træne og ride en flok vilde heste op igennem USA fra grænsen til Mexico i syd, til de når Canada i nord. Det bliver en rejse fyldt med fornyet selvindsigt, venskaber der presses til det yderste, heste der stikker af, en følgesvend i form af et stædigt æsel, rodeo, sygdom, skader og død. Altsammen krydret med ikoniske billeder fra USA's skiftende landskaber.5. Om heste og mænd (2013)

Efter en afstikker til andre grene af hesteverdenen er vi på 5. pladsen tilbage, hvor vi hører hjemme. Her finder vi nemlig den islandske spillefilm "Om heste og mænd", der på fineste nordisk-humoristiske vis skildrer seks skæbner. Der er fx den forfængelige mand, der oplever, at hans hoppe bedækkes, mens han selv sidder i sadlen. Der er også historien om manden, som på sin hest svømmer ud til et russisk skib for at købe vodka og om manden, der klipper al pigtrådshegn på sin vej i stykker. Det er historier om forholdet mellem islændinge og deres heste. Og om islændinge imellem.6. Black Beauty (1994)

Siden "Black Beauty" blev udgivet som roman i 1877, har historien om den smukke, sorte hingst været en af verdens mest elskede fortællinger. Filmens historie fortælles fra den flotte, sorte hests synspunkt og strækker sig fra den idylliske tid som føl i grønne enge på landet til tiden som arbejdshest i det stenbelagte London. En klassiker der bestemt er et (gen)syn værd.7. Harry & Snowman (2015)

Der er måske ikke mange i vores del af verden, der kender Snowman. Men i USA var han en intet mindre end legendarisk springhest. I dokumentaren "Harry & Snowman" får vi historien om immigranten Harry DeLeyer. En eks-agent, der opererede i den hollandske modstandsbevægelse under 2. verdenskrig, og som senere kom til USA og reddede hesten Snowman fra slagteriet for derefter - mod alle odds - at ride hesten helt til tops.8. A Sunday Horse (2016)

"A Sunday Horse" har alle de elementer som en klassisk feel-good hestefilm skal have. En talentfuld rytter, der kommer fra trange kår. En usleben diamant af en hest, som ingen rigtig tror på. En modstander der giver udfordringer og en fatal rideulykke, der er lige ved at sætte en stopper for hovedpersonen Debi og hendes hest. En skøn film, der faktisk er baseret på en sand historie.9. War Horse (2011)

Vi befinder os i England kort før 1. verdenskrig, da den fattige landmand Ted Narracott køber en fyrig, ung hingst ved navn Joey. Hurtigt bliver den familiens unge søns uadskillige følgesvend, men skæbnen vil, at de to må skilles, da krigen bryder ud og hesten sælges til hæren. For at finde Joey melder sønnen sig til hæren, hvor han sendes på en håbløs mission. Men da alt håb synes ude for dem begge, sker der noget mirakuløst.10. Tarzan Mama Mia (1989)

"Tarzan Mama Mia" er jo egentlig en børnefilm. Alligevel kunne vi ikke lade være med at tage den med på listen, for der er altså et eller andet hyggeligt og nostalgisk over historien om den 11-årige Rikke, der vinder en pony i cornflakes-lotteriet og tager den med ind i lejligheden på 2. sal. Som vanligt med film instrueret af Erik Clausen indeholder filmen flere skæve eksistenser, der alle samles omkring "pony-projektet". En hyggelig familiefilm, der snildt kan gå som god underholdning på en søndag eftermiddag.

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright