Fra tøj til tölt
top of page

Fra tøj til tölt

Tøjsælgeren Charlotte lagde de nye kollektioner på hylden og smed en sadel på hesten. Sidste år besluttede hun sig nemlig for at følge sin drøm og åbne sit helt eget hestested. Nu kører Stald Saga på andet år - og endda med stor succes.

Rytter med islandsk hest
Hoppen Viktoria får en nys på mulen - og nyder tydeligvis opmærksomheden (Foto: Fifla.dk)

En smule på udebane rent geografisk må vi indrømme, at det var to Fifla-piger, der lidt forsigtigt parkerede bilen på den hyggelige landejendom lidt udenfor Herning, da vi skulle besøge turridningsvirksomheden Stald Saga. Før vi overhovedet nåede at stige ud på gårdspladsen, stod det dog helt klart, at vi var kommet til det rigtige sted. Døren til stuehuset gik nemlig op, og ud fløj indehaveren Charlotte i sin ikoniske røde Stald Saga-jakke med et kæmpestort smil og et energiniveau de fleste ville misunde.


“Det har altid været min drøm at lave sådan et sted som det her! Og da jeg kunne se, at der ikke rigtigt var nogen muligheder for turridning her i området, så greb jeg chancen og åbnede Stald Saga sammen med min mand Svend. Og folk er helt oppe at køre over det! Vi har 10 heste nu, hvoraf vi bruger de ni til turridning og undervisning.”


Det er da heller ikke svært at få øje på grundene til, at det lille islændersted er godt besøgt. En spritny staldbygning omkranser sammen med folde, ridebane og sågar et lille pizzahus den hyggelige gårdsplads, hvor der er er udendørs striglepladser og masser af plads til hestehygge.


Storhestekonvertit

Da Stald Saga i påsken 2018 tog imod de allerførste gæster, blev det startskuddet til et liv, der så helt anderledes ud, end det Charlotte var vant til.


“Jeg er udlært i tøjbranchen og har aldrig lavet andet end at køre på de danske landeveje og sælge tøj til hele branchen. Eller det vil sige, at jeg også har haft min egen virksomhed, hvor jeg solgte smykker, tasker og bælter. Men så fik jeg en del problemer med min ryg, som gjorde, at jeg ikke længere kunne holde til at sidde i en bil 24/7 og slæbe kollektioner af tøj ind og ud.”

Stald Sagas Bed & Breakfast
Stald Sagas indehaver Charlotte viser rundt i Bed & Breakfast-afdelingen (Foto: Fifla.dk)

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, og et nødvendigt karriereskifte blev således springbrættet til, at Charlotte kunne udleve drømmen om at få sit helt eget hestested. Værtsrollen og de nye arbejdsopgaver, der følger med, falder heldigvis ganske naturligt for den energiske midtjyde. Man føler sig straks velkommen, og får også hurtigt fornemmelsen af, at man aldrig vil komme til at kede sig i hendes selskab. Der skal ske noget! Og der må gerne være fart på.


“Det var lidt en tilfældighed, at det var islændere, jeg slog over på. For jeg har faktisk redet Dansk Varmblod lige så længe, jeg kan huske tilbage. Jo højere, jo bedre. Jeg kan godt lide sådan nogle, som har temperament og er meget fremadgående. Men det kan man altså også sagtens få i der her små fantastiske islændere, så jeg kommer aldrig til at ride Dansk Varmblod igen.”

Stald Sagas Bed & Breakfast
Der er plads til masser af gæster i den nye Bed & Breakfast-afdeling hos Stald Saga (Foto: Fifla.dk)

At konvertere fra de store heste til de små har dog også givet et mindre kulturchok og midlertidige udfordringer - sådan rent rideteknisk. Men når nabogården hedder Kronholt, og naboen Nils-Christian Larsen, så er hjælpen heldigvis lige ved hånden.


“Første gang jeg fik undervisning på min ridehest Viktoria, så sad jeg jo og daskede til hende med schenklerne, hver gang jeg syntes, at hun manglede energi. Det kender man jo, hvis man har redet store heste. Så sagde Nils, at det skulle jeg stoppe med. Første gang jeg så nogen, der red islandske heste, tænkte jeg ellers, at det så hæsligt ud, når de ben ikke blev lagt ind til hesten. Men nu kan jeg se, at det giver mening. Man skal jo virkelig ride med lårbasserne. Og lige siden har hende her bare været en maskine, der næsten er for fremadgående.”


Meget passende bliver Charlotte, netop som det er sagt, afbrudt af den omtalte hoppe, der puffer til hende hen over hegnet.


“Du siger bare, at jeg skal komme og smide en sadel på dig og se at komme afsted, gør du ikke?”


Fra fødselsdage til ferieryttere

Der er gang i butikken hos Stald Saga og siden åbningen har der været et væld af mennesker igennem møllen. Og som den gode vært Charlotte er, er det faktisk lige før, at hun har en god historie at fortælle om dem alle. Der var det ældre ægtepar, hvor konen havde givet sin mand en ridetur i fødselsdagsgave. Damen der havde sin 3-årige søn med på tur i bidende kulde og hende, der lige var begyndt at ride igen efter endt barsel. Ingen gæster er blot et nummer i rækken. Her skal alle hygges om.


“Det skal være en oplevelse at komme her hos os. Det skal være sådan, at folk går herfra og tænker ‘YES! Det var fedt’. Hvis vi har tid efter en ridetur, så hygger vi gerne lidt ekstra om folk. I julemånederne laver vi glögg og æbleskiver til vores ryttere og i sommermånederne byder vi på te, kaffe, pizza eller hvad vi nu kan finde på.”

Stald Saga
Charlotte ejer Stald Saga sammen med sin mand Svend, men det er primært hende, der står for turridningen (Foto: Fifla.dk)

I foråret åbnede Stald Saga en Bed & Breakfast-afdeling, hvilket har åbnet op for en hel ny type bookinger.


“Vi har f.eks. afholdt den sjoveste 40-års fødselsdag for fem overnattende piger, der kom nede fra Vejle. Der havde jeg først arrangeret noget yoga for dem, som de fik lov at hygge sig med, mens jeg sadlede hestene op for at vi kunne ride en tur. Min mand lavede mega lækker frokost, som han kørte ud i skoven med til os, så vi kunne holde pause på turen. Og til aften havde de bestilt pizza ovre i vores pizzahus, vi startede op i vildmarksbadet og så havde de ellers bare en fed fest resten af aftenen.”


Men er det hele bare sjov og hyggeridning for turister? Eller kan man også besøge Stald Saga, hvis man er en habil rytter, der rent faktisk kan ride? Charlotte svarer med et skælmsk smil.


“Det kan du eddermanme tro, at man kan. Vi har gode heste. Men vi har også lavet et høhotel i forbindelse med vores Bed & Breakfast, så man kan også tage på ferie med sin egen hest her. Jeg viser gerne rundt i området, men man er selvfølgelig også velkommen til bare at ride selv.”

Navneskilt islandsk hest
Fine navneskilte udenfor alle boksene hos Stald Saga - der selvfølgelig også har en hoppe ved navn Saga i stalden (Foto: Fifla.dk)

Der hvor gæstefoldene er placeret, lå der engang en lille øvebane til golf. Og bygningen med gæsteværelser husede engang Charlottes lille tøjvirksomhed. Men der bliver hele tiden videreudviklet. Der skal hele tiden ske noget. Og tingene kan hele tiden gøres bedre.


“Ja, når vi sådan lige synes, at vi er ved at være med, så får jeg en ny idé og så må vi jo i gang med det,” slutter Charlotte med et stort smil, inden hun må haste videre til det næste punkt på dagsordenen. Der er nemlig middagsgæster på vej. Men inden vi finder bilen for igen at køre nordpå, må vi love, at vi kommer tilbage en anden god gang til endnu en omgang af Stald Sagas speciale: Heste og hygge.

bottom of page