Hævede ganacher

Det varme vejr får græs og planter til at spire på hestefolden - og det kan give hævelser på hestens ganacher.

Heste på spirende græs risikerer at få hævede ganacher (Foto: Colourbox)

Større eller mindre hævelser i hestens ganacher er ikke noget særsyn på denne tid af året. Alligevel er det en tilstand, der kan give anledning til bekymring blandt hesteejere, der - når de finder deres hest med et hamster-lignende look på folden - bliver nervøse for, om hævelserne kan skyldes kværke eller andre risikofyldte sygdomme. I langt de fleste tilfælde er det dog blot ophobet spyt, der er skyld i de synlige hævelser. Og det er ganske ufarligt.


Masser af smag giver masser af spyt

I foråret og den tidlige sommer hvor både græs og planter gror med lynets hast, vil der være et væld af smage i de nye spirer, som pibler frem på folden. Når hesten spiser disse, vil selv en meget lille mængde grønne, saftfulde vækster bevirke, at der med rekordfart produceres ekstra spyt. Af og til i en sådan grad, at hesten ikke kan nå at skille sig af med det igen, og det derfor ophobes i kirtlerne mellem hoved og hals. Og så har vi altså balladen med de hævede ganacher.

Citron modvirker hævelsen

Selvom tilstanden som sagt er ganske ufarlig, så kan det alligevel være upraktisk for hesten at løbe rundt med hævede ganacher. Særligt i ridesituationer hvor rytteren beder om samling, kan hesten føle sig besværet af sine hævelser, og så er det ikke sikkert, at tålmodigheden rækker til blot at læne sig tilbage og vente på at de hævede kirtler forsvinder af sig selv.


Prøv i stedet at give din hest lidt citronsaft eller en halv appelsin en halv times tid inden, du skal ride. Det vil sætte yderligere gang i spytproduktionen og medføre en tømning af de ophobede spytkirtler. I mange tilfælde med så høj succesrate at hævelsen falder så betydeligt, at hesten kan udføre samarbejdet med sin rytter uden problemer.


Vær opmærksom på yderligere symptomer

Det er selvfølgelig altid vigtigt at holde øje med, om hesten har andre symptomer i forbindelse med sine hævede ganacher. Er den sløj, vil den ikke spise, gør det ondt når du rører ved de hævede områder eller har hesten feber, så bør du ringe til din dyrlæge, for så kan hævelsen skyldes en egentlig infektion.

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright