Hvor må jeg ride?

Med verden helt på corona-vrangen, lukkede rideklubber og aflyste stævner på stribe indbyder foråret mere end nogensinde til masser af rideture i naturen. Men har du styr på, hvad du egentlig må, når du og din hest tölter skoven tynd?

Forårssol, islandske heste og skovtur er en skøn kombination (Foto: Colourbox)

Selvom mange islandsheste og deres ryttere er hårdføre skabninger, der ikke lader dårligt vejr komme i vejen for skovturen, så betyder forår og varmere temperaturer alligevel, at endnu flere får lyst til at svinge sig i sadlen og sætte kursen mod de nærmeste skovstier. Men må man overhovedet ride der? Og hvordan er det nu lige med naboens marker? Og den øde sandstrand, der bare ligger der og indbyder til en hurtig galop? Læs vores lynguide til ridning i naturen, og bliv helt klar til at udforske verden sammen med din hest.


I trafikken

Det er tilladt at ride på alle offentlige veje med undtagelse af motor- og motortrafikveje. Ridning skal foregå i vejens højre side, og når mørket falder på, skal der bæres lygter og reflekser. Men selvom ridning i trafikken er helt lovligt, betyder det ikke, at det ikke er risikabelt. Så pas på dig selv, din hest og dine medtrafikanter, når du rider på befærdede veje.


På cykelstien

En hest med rytter anses rent juridisk for at være et motorkøretøj, så som udgangspunkt er ridning på cykel- og gangstier forbudt. I områder med mange ryttere eller på særligt trafikerede veje, kan der dog gives tilladelse til, at der må rides på de omkringliggende stier. I sådanne tilfælde vil det fremgå af skilte, at ridning på stien er tilladt.


Statsejede skove

Der er gode turmuligheder i de fleste offentlige skove, hvor det er tilladt at ride i skridt, trav og tölt på alle asfalterede veje og grusveje, der er over 2,5 meter brede, samt i skovbunden med undtagelse af steder med nyplantninger og på fortidsminder og gravhøje. Der kan forekomme skiltning med "Ridning forbudt" i de offentlige skove, men der er ligeledes også god mulighed for at finde ruter og stier, der er lavet særligt til ridning - så tag hensyn og rid efter forholdene.


Private skove

Når du rider i en privat skov, er det altid lodsejeren, der sætter reglerne. Medmindre der decideret er skiltet med "Ridning forbudt", er det dog som hovedregel altid tilladt at ride igennem skovene på de private fællesveje. Nogle steder sælger skovejerne såkaldte ridekort til de lokale ryttere, så han får et tilskud til at vedligeholde skovens stier og veje.

På stranden

Du må ride på den ubevoksede strandbred uden for badesæsonen - det vil sige fra d. 1. september til d. 31. maj. Sommeren over vil der på nogle offentlige strande være mulighed for at kunne ride på udvalgte områder. I disse tilfælde vil det altid være skiltet.


Ridning i det åbne land, på stubmarker, markvejer og deslige

Medmindre ejeren specifikt har skiltet med "Ridning forbudt" er det altid tilladt at ride på markveje og stier. Omvendt har du aldrig automatisk tilladelse til at tage en rask galop på en stubmark eller ride gennem et sprøjtespor - det kræver nemlig, at du har en aftale med markens ejer.


Badning med heste

Du må gerne bade i havet med din hest, så længe du respekterer reglerne for ridning på stranden. Badning i private søer kræver tilladelse fra søens ejer.


Takt og tone i naturen

Uanset om der rides på mark, vej, i skov eller på strand er der dog én ting, som altid gør sig gældende: Tag hensyn til naturen og til de mennesker, du møder på din vej. Heste i hurtige gangarter tramper nemt en gangsti op, og ikke alle gående skovgæster er trygge ved mødet med en hest i fuld fart. Så passér fodgængere, andre heste, cyklister og biler i skridt, hold altid til højre og benyt så vidt muligt græsrabatter og ridestier.


God tur ud i naturen!

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright