Kom muk til livs

Våde og mudrede vinterfolde giver optimale leveforhold for de svampe og bakterier, der forårsager muk hos heste.

Hestehov
Fugtige folde kan give problemer med muk nederst på hestens ben (Foto: Colourbox)

Artiklen indeholder reklamelinks.


Mudrede folde, tøsne og regnvejr er ofte meget højt på hesteejernes hadeliste. Ikke kun fordi det kan være besværligt at styre en trillebør fyldt med wrap på en mudret mark eller fordi en våd hest besværliggør den daglige grooming. Nej her tænker vi mere specifikt på, at muddervåde folde kan skabe problemer for hestens hove og underben.


Småsår og infektion

En af de lidelser, som mange hestejere oplever udfordringer med i løbet af efteråret og vinteren, er den eksemlignende tilstand muk. Den opstår ofte når bakterier, svampe eller mider får lov at sidde på den våde og tynde hud så længe, at den forårsager infektion. Hestens kodebøjning er et udsat sted, som let får småsår og som hele tiden udsættes for nærkontakt med det underlag, hesten går på. I de tilfælde hvor det er en mudret og våd fold, så er de helt rette rammer for en infektion med muk sat.


Symptomer på muk

Alt efter hvor hurtigt man som hesteejer opdager infektionen, kan der være forskellige symptomer, der indikerer muk. Tidligt i forløbet vil sygdommen blot vise sig som en lille hævelse, men opdager man den ikke i tide, kan der udvikles både sår og i værste fald en egentlig halthed. Det er derfor en god idé at sætte ind med behandling, så snart man spotter de første tegn på muk.


Kom muk til livs med en let behandling

Det er naturligvis vigtigt at nævne, at der kan være svære tilfælde af muk, som kræver både dyrlæge og dyrlægefaglig behandling. Ofte behøver det dog slet ikke at gå så vidt og i langt de fleste tilfælde, kan du med den rette pleje komme muk helt til livs.


Danske EQUUS CURA har udviklet et helt unikt plejeprodukt, der ikke bare behandler, men som også kan bruges til at forebygge muk hos heste. Produktet som har fået navnet PREVENT har en god hæfteevne på hestens koder og ben, hvilket sikrer, at det får lov at sidde og arbejde på huden i længere tid.


Produktet PREVENT er skabt af brandets indehaver, Louise Bonde Veirup, fordi hun ofte selv oplevede problemer med muk hos sine heste. Hun var derfor enormt bevidst om, hvor vigtigt det var at skabe et miljø, hvor hverken bakterier eller mider ville trives. Helt uden brug af kemikalier er det med PREVENT lykkedes hende at skabe et plejeprodukt, som fjerner fugten fra huden og dermed årsagen til, at muk dannes.


Gode råd til at undgå muk

Selvom muk er en relativt ufarlig tilstand, som i mange tilfælde nemt kan behandles, så er helt at undgå den eksemlignende tilstand naturligvis at foretrække. Ved at tage et par forholdsregler giver du dig selv og din hest gode chancer for at holde mukken fra døren:

  • Gennemgå dagligt din hest for skader og småsår i kodeled og på underben.

  • Fjern snavs og mudder fra underben ved det daglige tilsyn.

  • Flyt hesten fra våde miljøer, hvor I ofte før har oplevet problemer med muk.

  • Sørg for jævnligt at rengøre børster, så bakterietrykket mindskes.

  • Benyt et godt plejeprodukt som fx EQUUS CURA PREVENT i meget våde perioder.


Læs også: Pas på inaktivitet i kulden
0 kommentarer