Til teamsamling med Talent Team Midt
top of page

Til teamsamling med Talent Team Midt

Fællesskabet er i højsædet, når otte ryttere i alderen 13-17 år mødes til samling med Talent Team Midt.

Talent Team Midt 2020
Talent Team Midt med fysioterapeut Rebekka Louise Hyldgaard, træner Mathilde Hejer Kristensen og holdleder Mette Damm Bak (Foto: Fifla.dk)

Solen skinnede over Laanumgaard, da Fiflas udsendte sirligt fik kringlet sin bil ind imellem to af de hestetrailere, der ellers fyldte gårdspladsen godt op, da der i søndags var teamsamling hos Talent Team Midt.


Med en forventning om at blive bombarderet med hestesnak, grin og larm fra første sekund, var det en helt ambivalent følelse at træde ud i den friske oktoberluft for at sande, at der ikke var et øje i miles omkreds. En hest i gårdens løsdrift vrinskede imødekommende, men ellers var der ikke en lyd. En smule imponeret over at otte piger i alderen 13 - 17 år kunne gebærde sig så stille, begav jeg mig vej mod ridehallen, men nåede dog kun halvvejs, før døren til stuehuset gik op. Ud kom Anne-Marie Poulsen, mor til teamleder Mette Damm Bak og mormor til ungrytter Sine, med både favnen fuld af mad og en forklaring på stilheden. Talent Teamets ene træner Mathilde Hejer Kristensen havde nemlig lige været i gang med dagens teori, så bjergtagede af den nye viden sad hele holdet i den opvarmede rytterstue helt fyldt op med informationer om, hvordan man udvikler en unghest til en ridehest.

Ryttertræning på Talent Team Midt.
Alsidig træning på Talent Team Midt. Balancen trænes på bold i selskab med fysisk træner Rebekka Hyldgaard (Foto: Fifla.dk)

Individualister i fællesskab

Mette Damm Bak, der er initiativtager og holdleder på det midtjyske talent team, deler interessen for de islandske heste med både sin mor og sin datter Sine. Igennem årene har hun derfor ageret ponymor til en god del af sidstnævntes stævner (det kan du i øvrigt læse mere om i dette blogindlæg: Ponymor ved første DRL-stævne).


"Men så stod vi jo der... Mig, Sine i midten og så Sines far. Og det var der jo som sådan ikke noget galt med. Men det ville da være federe for Sine, hvis hun havde nogle veninder at være sammen med på en stævnedag. Og vi voksne kunne jo også synes, at det var hyggeligt at kende nogle af de andre forældre."


Og med det var idéen til et ungdomshold skabt. Heldigvis var datteren helt med på idéen, og det samme er en lang række sponsorer, der bidrager med både penge, tøj, udstyr og foder for at holde de unge midtjyske talenter kørende.

Mathilde Hejer Kristensen underviser islænderrytter på Talent Team Midt.
Mathilde Hejer Kristensen underviser i ridehallen på Laanumgaard, og både to- og firbenede følger med på sidelinjen (Foto: Fifla.dk)

To af teamets piger er gengangere fra sidste år, mens de resterende seks er nye på holdet. Derfor bestod årets første teamsamling af en hel weekend med icebreaking og hestenørderi på hovedsponsoren Grønkær Islandshestes stutteri i Randers, så det nye hold kunne lære hinanden at kende og blive rystet godt sammen. Og allerede her på sæsonens anden samling, er det noget, der falder i god jord hos rytterne, der alle er enige om, at selvom alle otte er individualister med forskellige målsætninger, så er det sammenholdet, der er det allervigtigste hos Talent Team Midt. Marie fortæller:


"Jeg har ikke engang en hest med i dag, så i dag er jeg her for at være sammen med de andre piger, for at hygge og for at lære noget af de andres undervisning."


En anden af holdets ryttere, Ditte, nikker og supplerer:


"Det er dejligt at kunne følge med og lære noget ved at se de andre ride. Og så det at have nogen at dele interessen for islænderne med. Min søster har store heste, men hun forstår ikke rigtigt, når vi snakker om tölt og sådan noget. Så er det fedt at kunne komme her og være sammen med andre ligesindende."

Rytterstue på Laanumgaard.
Hygge i rytterstuen på Laanumgaard, hvor Talent Team Midt samles til teori, frokost og hygge (Foto: Fifla.dk)

Ambitiøst program

Med kun otte ryttere på holdet er der ved første øjekast mandefald i forholdet til sidste år, hvor en del flere ryttere dukkede op, når der var samling. Det er dog ikke et tegn på dårlig opbakning, men snarere smartere planlægning. Sidste år var der nemlig ikke tid til andet end selve rideundervisningen, når holdet mødtes til den månedlige samling, og trænerteamet omkring Talent Team Midt kunne godt tænke sig at fylde mere indhold på.


Med et mindre team er der i år således både tid til teori, fysisk træning og gæsteundervisere til teamsamlingerne. Hensigten er at give de unge ryttere en bred forståelse for både hesten, ridningen og deres egen evne til at præstere. Sæsonen kommer derfor blandt andet til at byde på besøg af en sportsdommer, der vil hjælpe de unge ryttere med stævneridningen, og en mentaltræner, der er ekspert i at højne arbejdsmoral og selvtillid hos sportsatleter.

Rytter fra Talent Team Midt på islandsk hest.
Med logo på jakken er pigerne fra Talent Team Midt nemme at kende ude på stævnebanerne (Foto: Fifla.dk)

Dedikeret team både på og udenfor banen

Sæsonens trænerteam der skal sende de otte unge ryttere i den helt rigtige retning består af Mathilde Hejer Kristensen og Pernille Lyager Møller, der begge er dedikerede og detaljeorienterede i en grad, der næsten får talentpigerne til grinende at rulle med øjnene. Nogle gange kan særligt træner Mathilde nemlig finde på at forhøre pigerne i det, de lige har lært. Og det kan være lidt af en prøvelse at huske præcis, hvad det var, der blev sagt, eller forklare hvad det lige var, man gjorde med sin krop, der fik hesten til at reagere, som den gjorde. Men slippe for trænerens mildt irriterende spørgsmål vil pigerne alligevel heller ikke. Det er nemlig dem, der virkelig gør, at de rykker sig.

Ridehallen på Laanumgaard.
Aktivitet i ridehallen til teamsamling hos Talent Team Midt (Foto: Fifla.dk)

I løbet af dagen er der en heftig aktivitet af både ridende piger, snakkende forældre og sponsorer, der kigger forbi for at se, hvordan det går og for at få en kop kaffe. Det er tydeligt at mærke, at alle involverede parter er stolte af talent teamet, og glade for de ting, der bliver sat i værks for de midtjyske piger.


Fysisk træning på dagsordenen

Tilknyttet Talent Team Midt er også rytter og fysioterapistuderende Rebekka Hyldgaard, der fik lov at slutte søndagens teamsamling af med en omgang fysisk træning af de unge ryttere. Styrke, balance og ikke mindst udholdenhed er vigtige ting at træne, hvis man vil have succes som rytter. Og det har Rebekka mærket på egen krop:


"I de perioder hvor jeg har været i bedst fysisk form selv, har jeg også opnået de bedste resultater på ridebanen. Storhesteryttere træner meget i fitnesscenter, men kulturen er endnu ikke nået til islænderverdenen. Mange træner af nød, når de allerede har fået ondt i ryggen eller nakken, men der skal en kulturændring til, hvis islænderrytterne skal begynde at træne sig selv for at kunne præstere bedre på hesten. Og de her unge ryttere er jo fremtiden i islandshestesporten, så selvfølgelig skal vi sætte ind her."

Ryttertræning på Talent Team Midt
Rebekka Hyldgaard styrer slagets gang i en stafetkonkurrence på kondition og styrke (Foto: Fifla.dk)

Janteloven eksisterer ikke i Skive

Efter en dag fyldt med hestesnak, hygge, lagkage i rytterstuen og grinen skal man ikke tage fejl af Talent Team Midt. Nok er det hyggeligt og nok er det fællesskabet, der er i højsædet. Men inde bag de røde team-trøjer banker hjerterne for gode resultater på banen.


16-årige Sine, der havde sin nye 5-årige hoppe Fyrsta med til træning, svarede selvsikkert på spørgsmålet om, hvad målsætningen for den nye hest var:


"Det kunne være fedt at komme til VM!"


Grinende tilføjer hun, at der måske nok lige er nogle ting, som de skal først. Men der er ingen tvivl om, at drømmen om den røde landsholdsjakke lever for den unge rytter, der er vant til at ride femgang, men nu har fået sin første firgænger.


"Det er en spændende udfordring. Altså jeg kan jo ikke bare ride femgang på alle mine heste, jeg tænker, at det er smart også at have en til de andre klasser. Så hende her skal ud og ride 4.1 - og det er altså bare fedt at ride galop på hende. Der er hun noget anderledes end femgængerne."

Sine Damm Bak fra Talent Team Midt.
Sine gør sin nye firgængerhoppe Fyrsta klar til undervisning, mormor Anne-Marie følger med fra sidelinjen (Foto: Fifla.dk(

Da en dag i træningen og hestevenindernes tegn er ved vejs ende, er det en flok trætte piger, der pakker hestene i trailerne og drager hjemad i alle forskellige retninger. Holdets ryttere er spredt ud over et stort område rent geografisk, og flere kører lange strækninger for at blive en del af det islandshestefællesskab, som Talent Team Midt er.


Vil du vide mere om Talent Team Midt? Følg de ambitiøse ungryttere på deres Facebook side lige her: facebook.com/talentteammidt
bottom of page