Hvad skal vi bruge versader til?

Opdateret: 18. okt. 2018

Øvelse gør mester! Og selv de heste der viser størst gangartspotentiale, har brug for træning for at kunne yde sit allerbedste. En af de øvelser der kan hjælpe hesten til en bedre tölt, er den klassiske versade.

Islænderen er en fremragende skovturs- og terrænhest, men den har også gavn af dressurøvelser som eksempelvis versader (Foto: Colourbox)

Indenfor den klassiske dressur er det alfa og omega at kunne ride versader. Øvelsen samler hesten, aktiverer bagparten og hjælper den til at træde bedre ind under sig selv. Altsammen noget vi også godt kan bruge, når vi skal enten gangsætte vores islandske heste eller forbedre tölten som gangart.


Hvad er en versade?

Når hesten går på et lige spor, eksempelvis ned ad langsiden på ridebanen, og du skal udføre en versade, skal du benytte din indvendige tøjle til at bøje hesten om din indvendige schenkel. Hesten skal ikke blot stilles indad, men for at øvelsen er udført korrekt, så skal forparten faktisk flyttes inden for hovslaget. Din hest skal altså runde i kroppen, så den danner tre spor med benene: udvendige bagben i spor 1, indvendige bagben og udvendige forben i spor 2 samt indvendige forben i spor 3.


Brug den udvendige tøjle til at stå imod og holde hesten i en fremadgående bevægelse, samt passe på ikke at komme til at runde hesten for meget i halsen. Hold bagparten på plads på hovslaget ved at lægge din udvendige schenkel lidt tilbage. Øvelsen skal ikke blive til en schenkelvigning. Du kan med fordel drive lidt med indvendige schenkel, når hesten træder frem med sit indvendige bagben. På den måde sikrer du nemlig, at hesten træder godt ind under sig selv. Det kan dog være lidt svært at mærke, hvornår det er det indvendige bagben, som hesten flytter. En god huskeregel er, at når hesten flytter sit udvendige forben, så følger det indvendige bagben et splitsekund efter. Du kan også med fordel få en hjælper til at stå ved siden af og fortælle dig, hvornår det sker.


Versader hjælper med at rense tölten

Hvis din hest bliver pas- eller travagtig, er det at ride versader en rigtig god hjælp til at få renset tölten og givet hesten den rette støtte. Det er nemlig meget svært for hesten at udføre en versade i en to-taktet gangart, så du kan benytte øvelsen til at bryde mønsteret hos en hest, der gerne vil "grissepasse".


Versaderne kan også benyttes til at ride hesten ned i et passende tempo og en god holdning, hvilket ikke kun er gavnligt for tölttræningen, men for hestens holdbarhed helt generelt.

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright