Blog: Perfekt man-deling

Icehorse festival er lige rundt om hjørnet og det bliver nok for alvor startskuddet for stævnesæsonen 2019.

De senere år er det blevet meget populært at gøre noget ekstra ud af groomingen ved at dele manen på hesten. Udover at det giver et utroligt elegant look, kan det dog også have en hjælpende effekt på heste med meget man. Ved at dele manen kan man nemlig fordele vægten fra manen på begge sider af halsen. Har man en hest med en meget tyk man, kan den nemlig godt blive negativt påvirket af den tyngde en tyk man har.

Jeg ser ofte, at ryttere rundt omkring søger råd til, hvordan man bedst deler manen og derfor har jeg lavet en how to video.


Den ligger her:


Jeg har lavet en step by step forklaring, hvis videoen i sig selv ikke er nok:

I starten af ​​videoen har jeg lavet et billede af de ting, jeg bruger.


Selvfølgelig skal du bruge elastikker. Der er en forskel i kvaliteten, og jeg vil ikke bruge de lidt bredere, da min erfaring siger mig, at de ikke holder andet end et døgns tid. Disse er lidt tykkere og holder længere.


Så bruger jeg min Click'n-vask fra Blue Hors, min Super Shine også fra Blue Hors, en god og stærk hårspray, og så har jeg lagt to forskellige slags kamme på billedet. For det meste bruger jeg den blå, som kaldes en flettekam, men nogle gange bruger jeg den anden bare for at holde håret, eller til hjælp af udredning før man deler manen. Jeg har også en man & hale børste, jeg bruger til at rede manen ud med i starten.

Dernæst kan jeg anbefale, at du enten sætter et hønet op til din hest, eller giver den en spand mad, da nogle heste kan synes af denne proces er ganske kedsommelig og lidt mad kan jo hjælpe i mange situationer ;)


Med alt dette klar går jeg til det første skridt.


Trin 1

Jeg finder det meget nemmere at opdele manen, når den er ren og våd. Det er lettere at arbejde med håret, og min erfaring fortæller mig, at mandelingen holder længere.

Jeg har for nylig testet click’n wash fra Blue Hors. Den gør virkelig vaskeprocessen hurtigere og nemmere og så er den fantastisk til at få pelsen og manen ren og skinnende. I videoen har jeg dog ikke været så grundig med vasken, som jeg plejer at være.


Trin 2

Når jeg har vasket manen bruger jeg min super shine fra Blue Hors til at gennemrede manen. Hvis du arbejder med en lang man, gør det det lettere, hvis det er helt udredt.


Trin 3

Når jeg synes, manen er ordentligt gennemredt, bruger jeg min man & hale børste til ’groft’ at dele manen. Jeg kan i den grad anbefale, at du finde noget at stå på, så du kan se manen lidt oven fra. Så har du en bedre fornemmelse af, om manen bliver ligeligt fordelt. På dette tidspunkt søger jeg i øvrigt ikke efter at gøre det perfekt. Dette er bare for at få den samme mængde man til begge sider. Som du kan se i videoen, er manen ikke våd hele vejen til bunden, men hvis jeg har brug for det, kan jeg bare bruge min super shine for at gøre det lettere at arbejde med håret.


Trin 4

Manen er delt og gennemredt, og jeg er klar til den del, der kan være meget svær for en perfektionist – at lave en perfekt mandeling. Jeg tager min blå flettekam og laver en lige linje hele vejen ned. Denne del tager tid, og nogle gange skal man træde lidt væk fra hesten for at se om linjen er lige. Hvis du er en perfektionist, som jeg er, vil du tage dig selv i at fjerne enkelte strå af hår, bare for at få det til at se helt perfekt ud. Dette kan være den del for nogle mennesker, der vil tage længere tid end noget andet, men jeg lover dig, at du vil elske resultatet, når du sidder på ryggen af ​​din hest 🤩


Trin 5

Det perfekte skridt er færdigt, og du er klar til den kedelige del, hvis du spørger mig – påsætning af elastikker! Her bruger jeg den blå flettekam igen. Den har en perfekt bredde mellem tænderne til at hjælpe dig med at få den perfekte mængde hår til en tot. Jeg vil ikke have totterne for store, da jeg synes, at der er en større tendens til, at små totter bliver på plads i længere tid.


Dette kræver øvelse for at få det perfekt, men du vil lære det hurtigt! Jeg sætter for det meste bare elastikker i den ene side af manen. Det ser godt ud, hvis du gør det på begge sider, men hvis din hest kun har man på den ene side, er det spild af tid, hvis du spørger mig.


Trin 6

Jeg er færdig med mandelingen, og nu har jeg kun sidste skridt tilbage – påføring af hårspray. Hvis du ikke kan lide denne del, kan du bare springe den over. Jeg bruger for det meste kun hårsprayen, hvis jeg skal til arrangementer eller konkurrencer. Jeg tager altid elastikkerne ud, før vi skal ind og præstere. Så hvis jeg har givet manen hårspray flere dage i træk op til, vil det holde i længere tid, når elastikkerne bliver taget ud.


Et godt råd – Hvis du har brugt show shine under mandelingen, vil jeg anbefale dig, at du har skyllet manen inden du skal ride (fx dagen før). Tøjlerne kan blive enormt glatte, når de kommer i kontakt med show shine.

Det er ikke et perfekt resultat på videoen, men jeg tror du har fået en fornemmelse af, hvordan det kan gøres ;)

God arbejdslyst!

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright