top of page

Hvad er CEM hos heste?

Den seneste tid er flere islandske hingste i Danmark testet positive for CEM, der er en yderst smitsom kønssygdom hos heste.

Islandske heste med føl
Føl født af smittede hopper kan være symptomfri smittebærere af kønssygdommen CEM (Foto: Pixabay)

CEM-smittede heste er ikke som sådan en nyhed i Danmark. Det er CEM-smittede islandske heste til gengæld. Det er nemlig første gang, at der er testet positivt for sygdommen blandt islændere her i landet.


Kræver test hos dyrlægen

Navnet CEM er en forkortelse for Contagiøs Equin Metritis, der på dansk kort og godt betyder: Smitsom betændelse i livmoderen hos heste.


Både hingste og hopper kan bære den lumske smitte, der oprindeligt skyldes bakterien Taylorella equi​​genitalis. Hos begge køn kan sygdommen være svær at se med det blotte øje, hvilket betyder, at en dyrlægetest er nødvendig for at fastslå, om en hest er smittebærer eller ej.


Symptomer på CEM

Tiden fra en hest bliver smittet med CEM, til den kan begynde at udvise symptomer, er forholdsvis kort. Kommer der synlige tegn på sygdom, vil de vise sig i løbet af blot 2-6 dage. I hoppens tilfælde kan sygdommen komme til udtryk ved rigeligt, ildelugtende, betændt flåd fra skeden, men man også kan være i den uheldige situation, at der slet ikke udvises symptomer. Ligeså svær er sygdommen at spotte hos hingstene, hvor bakterien vil sidde i forhuden og på overfladen af penis helt uden at give klinisk sygdom.


Smitten med den kønssygdomsgivende bakterie vil dermed ofte være helt usynlig, og langt de fleste smittetilfælde sker dermed også fra smittebærende hingste uden symptomer til hopper, der skal bedækkes. En hingst, der har bedækket en smittet hoppe, vil ikke selv få symptomer, men vil kunne videregive den sygdomsfremkaldende bakterie til den næste hoppe, der skal ifoles.


Smittede hopper vil ofte blive midlertidigt sterile, men bliver de alligevel drægtige, så kan føllet blive smittet med CEM ved fødslen og forblive symptomfri smittebærer, indtil det er kønsmodent.


Fremtidsudsigter for CEM-smittede heste

Da CEM-smitten skyldes en bakterie, kan sygdommen i en periode behandles med antibiotika, hvorefter hesten igen vil være rask. Langt de fleste kommer sig uden mén, men enkelte kan blive kroniske smittebærere.


CEM er en anmeldepligtig sygdom, hvilket vil sige, at dyrlægen altid skal tilkaldes ved mistanke om CEM. Konstateres sygdommen, skal fundet anmeldes til Fødevarestyrelsen.


bottom of page