Højsæson for ondt i maven
top of page

Højsæson for ondt i maven

For små doser vand og motion og for store mængder foder er en dårlig cocktail, når det kommer til hestemaver. Vintermånederne er højsæson for kolik, men der er meget du kan gøre for at holde din hest sund og smertefri.

Korrekt fodring og masser af motion er med til at holde hestens mave sund, så du undgår kolik (Foto: Pixabay)

Kolik er den samlede betegnelse for en række smertefulde sygdomstilstande, der kan opstå i hestens mave- eller tarmsystem. Fordi diagnosen spænder så bredt, er det også en af de mest udbredte sygdomme, som vi ser hos vores heste. Og i vintermånederne, hvor vi på grund af vind og vejr kan være nødt til at ændre på vores daglige rutiner, er de skrøbelige hestemaver faktisk særligt udsatte for kolikanfald.


Masser af vand!

Vi kender fra os selv, at vi skal huske at drikke masser af vand, for at vores fordøjelse fungerer optimalt. Sådan er det også for hestene. Men når det er koldt udenfor og vandet på folden falder til en lav temperatur, er der mange heste, der ikke synes, det er så lækkert at drikke. Derfor er hestens væskeindtag ofte lavere, når det er koldt. Og det er rigtig skidt for fordøjelsen. Dertil kommer det, at hesten måske ikke motioneres helt så meget, som den plejer, hvis vejrforholdene fx gør det besværligt at ride ud.


Forebyg kolik

Der er heldigvis mange ting, du kan gøre for at mindske risikoen for, at din hest får ondt i maven. Sørg for at fodre med rigelige mængder grovfoder. Gerne i mange, mindre portioner i løbet af døgnet, så hesten ikke overspiser, men derimod holder maven i gang. Frisk vand er også et must. Har du en hest, der ikke drikker så meget, kan det være en fordel at lave lidt lunkent, tempereret vand, når du har den inde og strigle. Det glider som regel lidt nemmere ned. Og så er det med at huske motionen. Er der ikke vejr til at ride ud, kan du også trække en tur med din hest. Al bevægelse tæller i det store regnskab.


På den modsatte side bør du undgå større mængder kraftfoder. Det har nemlig den stik modsatte effekt og kan i værste fald øge risikoen for, at hesten får kolik. Går din hest på en jordfold, hvor den har mulighed for at gå og grave i rødder og sluge sand, kan det være en fordel at give den loppefrøskaller som tilskudsfoder.


Hvis uheldet er ude

Hvis du oplever, at din hest sveder, forsøger at rulle sig og virker til at have ondt i maven, kan det være symptomer på kolik. Ingen eller en meget lille mængde afføring er ligeledes et faresignal. En sund hestemave skal gerne rumle og larme lidt engang imellem. Er der ingen lyd at høre, kan det være tegn på, at der er noget galt.


Hvis du mistænker kolik, er det vigtigt, at du fjerner foderet fra hesten, så den ikke æder og forværrer en eventuel forstoppelse. Gå en tur med den, så den bliver aktiveret og igen kan få gang i tarmene. Ved milde tilfælde kan et maveonde faktisk afhjælpes ved disse simple tiltag, men i sværere tilfælde må der en dyrlæge til.


I det hele taget er det altid anbefalelsesværdigt, at du kontakter din dyrlæge, hvis du mistænker, at din hest fejler noget. Også selvom det blot er en mistanke og symptomerne er små. Ring hellere en gang for meget end en gang for lidt.

bottom of page