Pas på inaktivitet i kulden
top of page

Pas på inaktivitet i kulden

Frost, sne og kuldegrader er noget, der passer de fleste islandske heste. Alligevel kan det være en god idé at passe ekstra godt på sin ishest, når vintervejret for alvor sætter ind.

Islandske heste i snevejr
Islandske heste er skabt til at kunne overleve i et koldt miljø. Alligevel er det en god idé at tage særlige hensyn, når det danske vintervejr sætter ind (Foto: Pixabay)

Kuldegrader og snevejr er godt hestevejr, hvis man er en islandsk hest. Pelsen er skabt til at kunne holde hesten varm i selv meget kolde frostgrader på en vinterdag, hvorimod den kan have meget sværere ved at holde kulden ude på en dag med regn, rusk og blæst.


Alligevel kan det være en god idé at være ekstra opmærksom på, om hesten får det, den har behov for, når termometeret viser frostvejr. For selvom en islænder som regel sagtens kan holde varmen, kan der være andre udfordringer i forbindelse med det vinterlige vejr.


Risiko for kolik

Når det er rigtig koldt udenfor, er det vigtigt at passe ekstra godt på sin hest, så den undgår at få kolik. Der er nemlig flere små faktorer, der kan øge risikoen for, at din hest får ondt i maven, når der er frostvejr.


En af de helt store syndere, der kan sende hesten ud i en slem mavepine, er dehydrering. Når det er så koldt, at vandet i vandkoppen og på folden fryser, begrænses hestens mulighed for at slukke den daglige tørst. Manglende væskeindtag giver risiko for forstoppelse og dermed kolik. Sørg derfor altid for, at der er adgang til frisk vand på både fold og i boks. Fyld op flere gange dagligt, så du undgår is på vandkarret og hold øje med, om din hest får nok at drikke. Gør den ikke det, kan det hjælpe at temperere vandet en smule. Mange heste kan nemlig meget bedre lide at drikke lunket vand fremfor det helt kolde, der kommer direkte fra hanen.


Husk at motionere

Når jorden er bundfrossen, sneen ligger i et tykt lag og vandpytterne er spejlglatte af is, kan det være fristende at hoppe dagens ridetur over. Det er dog langt fra en god idé at droppe motionen, når det er koldt.


Ligesom at hesten har brug for vand for at kunne opretholde en velfungerende mave og fordøjelse, så er motion også en vigtig faktor for tarmbevægelserne. Når førligheden er dårlig på folden, står hesten som regel langt mere stille, end den er vant til. Inaktivitet fører til nedsat fordøjelse og stillestående tarme, hvilket også sender din hest i højrisiko for at udvikle kolik. Sørg derfor for at holde et fornuftigt aktivitetsniveau vinteren igennem. Er du så heldig at have adgang til et ridehus, kan du ride, som du plejer. Er du tvunget ud i naturen, kan et sæt mordax med tilhørende snesåler gøre underværker for dine ridemuligheder. Er det alt for glat til, at du har lyst til og mulighed for at ride ud, så kan en gåtur i trækketov også gøre tricket. Det vigtigste er bare, at hesten bevæger sig, så den bevarer en sund mave og tarm og tilmed mindsker risikoen for unødige koliktilfælde.

bottom of page