Blog: Den har jeg lavet!

Mange går med drømmen om at lave et føl på deres yndlingsridehest, en drøm jeg godt kan følge. Mit første føl, Áki, er sådan et drømmeføl. Han bliver 20 år gammel i år og flere drømmeføl er kommet til siden. 16 stk er det faktisk blevet til og jeg venter jeg et mere i år.

Karítas fra Ny Nørrevang med mor Fenja fra Haurholm - byg. 8.05 og rid. 8.48, total 8.31 (Foto: Astrid Junker Andersen / privat)

Det er bare en helt speciel følelse at se føllet første gang, at følge udviklingen fra føl til voksen hest og endelig at sidde på ryggen for første gang.

Nu har jeg avlet lidt mere end det ene drømmeføl, så det er ikke alle mine føl der får plads på den helt særlige hylde, men hvert eneste føl bliver skabt på en drøm og et ønske om at avle en ny yndling. Af denne grund er jeg nødt til at beslutte på forhånd, om det er en ”beholder” – ellers bliver jeg bare alt for glad for den. Jeg kan desværre ikke beholde alt hvad jeg avler….

I vinter nåede Karítas fra Ny Nørrevang den magiske alder, hvor hun var klar til rytter. Det er bare noget helt specielt at se sit ”lille føl” fra oven, efter at have ventet i 4 år. Manen, længden på halsen, ørerne osv. ser ud på en helt ny måde, når det ses fra denne nye vinkel. Efter at have håndteret den unge hest fra jorden i flere år, kender man den godt, men en helt ny personlighed udfolder sig, når man kommer på ryggen af hesten. Her får man endelig svar på om de drømme man havde om ny ridehest er opfyldt. Er den blevet en kopi af yndlingsridehesten, har den fået mere vilje eller en bedre tölt?


"Det er bare noget helt specielt at se sit ”lille føl” fra oven, efter at have ventet i 4 år." (Foto: Astrid Junker Andersen / privat)

Min drøm er at have dejlige rideheste, som også kan gøre det godt til en kåring. Man behøver ikke at sigte efter kåring for at være avler. Det vigtigste er at holde fast i drømmen, men også at bruge sin fornuft og være realistisk. Skovturen bliver ikke dårligere af, at hesten kan gå tölt til et ni-tal, men mindre kan nok også gøre det. Man skal dog ikke forvente at få en stjernefemgænger ud af sin dovne tregængerhoppe. Så er pengene bedre givet ud på at købe sig et føl. Man skal ikke avle for at tjene penge, men for lysten og oplevelsen. En ting er sikkert, der er ingen garantier, når man avler, men det hele bliver bare lige lidt bedre, når man selv har avlet ridehesten.

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright