Blog: Mens jeg venter - Hvilken farve?

Mens i andre poster det ene lækre følbillede efter det andet, har jeg endnu lidt ventetid. Min hoppe Krafla, der er kåret med en total på 8.14, venter føl med Skinfaxi fra Lysholm (total 8.40) omkring 1. juli. Hun plejer endda at gå 14 dage over tid! I ventetiden kan det jo være lidt sjovt at regne lidt på, hvilke mulige farver føllet kan have.

Krafla er brun med sort grundfarve (Foto: Astrid Junker Andersen)

Før man kan gætte føllets mulige farver, skal man vide lidt om hestens farvegenetik. Det kan godt være lidt langhåret, men jeg prøver at beskrive det efter bedste evne. Jeg er ikke en ekspert, bare en helt almindelig biolog 😉


Hesten har to mulige grundfarver. Sort eller rød. Den arver altid et gen fra sin mor og et gen fra sin far. Genet for sort dominerer altid over genet for rød. Derfor skal hesten bare arve genet for sort fra en af sine forældre for at få grundfarven sort, mens hesten skal arve genet for rød fra begge forældre, før grundfarven bliver rød. Man kan skrive hestens gener på følgende måde:


Sort hest: Sort + Sort eller Sort + rød

Rød hest: rød + rød


To sorte heste vil godt kunne få et rødt føl, hvis de begge har generne Sort + rød, mens en sort hest med generne Sort + Sort aldrig kan få et rødt føl. To røde heste vil altid få et rødt føl.

Ud over disse findes der en masse ”ekstra” gener, som kan påvirke grundfarven. Et af disse gener er genet for brunt. Det virker ved at afblege kropsfarven på sorte heste, mens ben og man/hale fortsat er sort. En rød hest kan godt have et eller to gener for brun farve, men da den ikke har en sort kropsfarve, vil generne bæres skjult.


Hvis vi nu starter med at se på min mørkebrune hoppe, Krafla. Hun har samme farve som hendes mor og hendes far er rød (Glitnir frá Strandarhöfði). Ud fra dette kan jeg først gætte, hvilke gener Krafla har for grundfarverne. Da hun er brun, ved jeg at hendes grundfarve er sort (ellers ville hun ikke kunne få den brune farve). Da hendes far er rød, kan han kun have givet hende et gen for rød. Derfor må hendes gener for grundfarverne være:


Sort + rød


Krafla er jo ikke sort, men brun. Derfor har hun altså et gen for brun oveni grundfarven. Hun har fået et sort føl, hvilket kun kan lade sig gøre, hvis hun også har et gen, som vi kan kalde ”ikke brun”. Derfor må hendes gener indenfor den brune farve hedde:


Brun + ikke brun


Krafla har ikke flere ”interessante” farver at se efter til denne farveberegning. Vi kender altså hendes gener for farve nu.

Krafla har tidligere fået et sort føl, hvilket kun kan lade sig gøre, hvis hun også har et gen, som vi kan kalde ”ikke brun” (Foto: Astrid Junker Andersen)

Skinfaxi er palomino. Palomino er en afblegning af den røde farve med et gen, man kalder for creme. Derfor kan vi hurtigt gætte, hvilke gener han har for grundfarverne. De er:


rød + rød


Cremegenet ”virker” både på sort, rød og brun. Heste med grundfarven rød bliver palomino, heste med grundfarven sort bliver glóbrune (kan være svært at se) og brune heste bliver móldót. Havde Skinfaxi haft to cremegener ville han have været helt hvid. Derfor kan vi gætte, at han kun har et creme gen. Han har derfor følgende gener indenfor creme:


Creme + ikke creme


Desuden ved vi, at Skinfaxi har fået et moldót føl med en ikke brun hoppe. Derfor må vi formode at han også har et gen for brun og derfor har generne:


Brun + ikke brun


Det var den nemme del. Nu ved vi, hvilke gener for kropsfarve Krafla og Skinfaxi har. Så skal de kombineres, for at vi kan gætte det kommende føls farve.

Skinfaxi er palomino, hvilket er en afblegning af den røde farve med et gen, man kalder for creme (Foto: Søren Madsen / Debelmose Isheste)

Vi kan starte med grundfarverne: Krafla kan enten give et Sort eller et rødt gen til sit føl, mens Skinfaxi kun kan give et rødt. Føllet kan derfor få følgende kombinationer af gener:


Sort + rød eller rød + rød


Altså vil der være 50% chance for sort grundfarve og 50% chance for rød grundfarve.

Hvis vi så ser på den brune farve, så har både Krafla og Skinfaxi et gen for brun. Der er derfor følgende mulige gensammensætninger hos føllet:


Brun + Brun eller Brun + ikke brun eller Ikke brun + ikke brun


Samlet set vil der være 75 % chance for, at føllet arver den brune farve, men da den kun ses på sort grundfarve kan vi nu komme frem til følgende sandsynligheder for farve:


50 % rød (hvoraf 75% bærer den brune farve skjult)

37,5 % brun

12,5 % sort


Nu mangler vi bare at tilføje cremegenet. Krafla har intet cremegen, mens Skinfaxi har et enkelt. Føllet vil altså enten få generne:


Creme + ikke creme eller ikke creme + ikke creme


Der vil altså være 50 % chance for, at føllet arver cremegenet fra Skinfaxi. De endelige sandsynligheder for føllets farve vil derfor være:


25 % rød

25 % palomino

18,75 % brun

18,75 % moldót

6,25 % sort

6,25 % glóbrun


Jeg har bestilt en palomino hoppe. Det bliver spændende at se, om min bestilling er gået igennem korrekt 😊

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright