3 tips til vinterfodring af din islandske hest
top of page

3 tips til vinterfodring af din islandske hest

Korte, kolde dage. Frosne vandkar. Nedbidte græsmarker og mudder en masse. Det er ikke meget hjælp, naturen giver os, når vores heste skal have mad vinteren over.


Islandske heste i vinterlandskab.
Det er med at finde en balancegang, så din hest får mad nok uden at blive for tyk (Foto: Pixabay)

Helt basalt er der to ting, der kommer naturligt til din hest, når det drejer sig om mad: at vandre efter græs og at græsse. Heste der lever vildt, bruger næsten alle døgnets timer på at spise græs. Men hvordan efterligner man egentlig det, når jorden er vinterfrossen og ens islandske hest i øvrigt er så nøjsom, at den måske slet ikke kan tåle græs eller strå ad libitum?


1) Giv lidt, men ofte!

Selvom hesten er et stort dyr, er dens mavesæk forholdsvis lille. Det betyder, at den faktisk slet ikke kan æde en stor portion stråfoder på én gang, men derimod nødvendigvis må dele sine måltider ud på mange små i løbet af en dag. Og det gælder faktisk uanset, om du giver wrap, hø eller kraftfoder. Jo flere små måltider, du kan give din hest, jo bedre. På den måde efterligner du hestens naturlige spisemønster - men med som ekstra bonus får du også, at hesten vil have lettere ved at holde varmen, fordi den hele tiden har noget at tygge på. Samt at den ikke er så let disponeret overfor mavesår, fordi den lange tyggetid skaber en masse spyt, der er med til at neutralisere den konstante produktion af mavesyre i hestens mavesæk. Men det er en helt anden snak, som vi nok hellere må komme ind på en anden dag.


2) Kend dit stråfoder

Wrap og hø er ikke bare wrap og hø. Så selvom det ville være dejligt, hvis man bare kunne regne sig frem til, at ens hest skulle have en vis mængde stråfoder pr. dag for at være i god foderstand, så er regnestykket desværre ikke helt så simpelt. Det kan variere utroligt meget, hvor meget energi, protein og sukker dit grovfoder indeholder. Så gør dig selv en tjeneste og få lavet analyse på det strå, du fodrer med.


3) Vælg kraftfoder til din islandske hest med omtanke

Udover det de får fra deres stråfoder, har de fleste islandske heste brug for en mængde vitaminer og mineraler for at holde sig sunde. Udvalget på hylderne i hestebutikkerne bugner og man kan vælge alt lige fra færdigblandede müslivarianter, over vitaminbolcher til mineralpiller med lav udfordringsmængde. Så hvad skal man egentlig vælge? Her vil det endnu engang hjælpe dig at kende indholdet på dit stråfoder rigtig godt. Så er det nemlig nemmere at sammensætte en vitaminblanding, der bidrager med det, som din hest ikke får naturligt fra sit hø eller wrap. Det kan være en fordel at søge råd hos en foderkonsulent, der har god erfaring med at sammensætte foderplaner, hvis du er i tvivl om, hvad der er bedst at komme i krybben hos lige præcis din hest.



bottom of page