Blog: Valg af hingst og nye erfaringer

I år har jeg valgt at ifole mine to førsteklasses hopper. I følgende indlæg vil jeg dele nogen af de tanker, jeg har gjort mig i forbindelse med valg af hingst og komme ind på nogle af de nye erfaringer jeg har gjort i år.


Fenja blev kåret i maj måned med byg. 8.05 og rid. 8.48, total 8.31. Hun er 7 år gammel og har fået et føl (Karítas), der nu er 3 år gammel. Hende har jeg stadig selv og glæder mig meget til at se hvad hun indeholder.


Fordelen ved at have en kåret hoppe at avle på, er blandt andet, at man kender til hestens styrker og svagheder. I mit næste blog-indlæg vil jeg skrive mere om kåringer.


Fenja har en super stærk tølt og fik allerede som 5-års 9 for tølt. Nu er passen kommet mere med og hun hævede den fra 7.0 som 5-års til 8.0 som 7-års. Desværre gik det lidt ud over trav og galop, hvor hun faldt fra 8.5 til 8.0 i begge gangarter. Bygningsmæsssigt har Fenja spinkle ben (7.0), men gode proportioner og hals (8.5).


Fenja til kåring, 9.0 for tølt (Foto: Privat)

Jeg har søgt efter en hingst, der bygningsmæssigt har minimum 8 for benkvalitet og minimum 8,5 for hals og proportioner. Ridemæssigt skal hingsten have vist talent for pas som ung, uden det har været på kompromis med de andre gangarter. Til Fenja faldt valget på et ungt talent, Vökull fra Gedehøjgård (9 for tølt, 8 for benkvalitet og 8,5 for hals, proportioner og pas som fireårs).


Vökull ”bedækker” ved inseminering. Det har jeg aldrig prøvet før og jeg var lidt spændt på forløbet. Fenja var dog i gode hænder og blev i fol ved første forsøg. Dejligt når det bare lykkes. Jeg håber på et sundt og raskt føl i midten af maj måned 😊


Krafla er kåret som 7-års med byg. 7.89 og rid 8.31, total 8.14. Hun er 11 år gammel og har fået sit 4. føl i år. Jeg skrev om hende tidligere i år, hvor jeg prøvede at gætte farven på hendes føl efter Skinfaxi fra Lysholm. Føllet blev rødt, hvilket der var 25% chance for. Hendes ældste føl er 5 år gammel og ejes af Ninna her fra Fifla.dk. Skønt at kunne følge hans udvikling så tæt. De seneste to år har Krafla været udlånt og nu var det igen min tur til at få et føl efter hende.


Krafla med nyfødte Nikólína fra Ny Nørrevang (Foto: Privat)

Der har aldrig været problemer med ifoling af Krafla. Hun har fulgt sit helt eget mønster med foling 14 dage over tid og brunst på dag 30. I år folede hun pludseligt før tid uden de sædvanlige vokspropper 8 timer før foling. Da hun kom til hingst på 30. dagen var hun ikke i brunst og skulle sprøjtes i gang. Brunsten kom og hun blev bedækket, men folliklen udviklede sig ikke korrekt. Dette skete to gange og nu har jeg konkluderet, at Krafla beder om at få en følpause. Hun er kommet hjem igen og så må jeg kigge efter en lækker hingst til hende næste år. Nedenfor vil jeg gennemgå mine tanker om valg af hingst til hende i år.


Krafla har en god smidig tølt (8.5) og et generelt godt tempo i alle gangarter. Det langsomme tempo mener hun ikke, der er det store behov for (langsom tølt 7,5). Bygningsmæssigt kunne Krafla være lidt mere naturligt rejst (hals 8.0) og hun har lidt muskelfattig ryg med flade flanker (ryg 7.0).


Krafla til kåring, 8.0 for pas (Foto: Privat)

Jeg har kigget efter en hingst med en god form under rytter og god arbejdstølt, minimum 8,5 for begge dele. Derudover skal han have en god bred ryg og gerne en hals til mindst 8,5.

Valget faldt på Álfastein fra Selfossi, som opfylder de fleste af mine kriterier. Han har 9.0 for form under rytter og 8,5 for arbejdstølt. Ryggen er bedømt til 9.0, men halsen ”kun” til 8.0. Álfastein er jo ikke noget ukendt kort og har avlet mange fine heste, så derfor har jeg valgt at gå på kompromis med halskarakteren. Jeg har haft et godt øje til ham, siden han kom til Danmark i 2009, så nu skulle det være… Krafla har gjort det godt og fortjener en pause nu. Måske det endda kan blive til at par rideture til foråret, inden hun ifoles igen.

0 kommentarer
Fifla.dk 2018 - 2021 © Copyright