Har du styr på Alrid?
top of page

Har du styr på Alrid?

Med DM i Alrid lige om hjørnet retter vi i denne uge fokus mod den actionfyldte og alsidige stævnedisciplin.

Alrid foregår ikke kun på en bane, men også i terrænet (Foto: Fifla.dk)

Terrænridning, lydighed på bane og tölt. Stævnedisciplinen Alrid består af flere forskellige opgavedele, der sammenlagt skal vise, at de deltagende islændere er ALsidige RIDeheste. Men hvordan er det nu lige, det helt præcist er? Lad os lige få genopfrisket Alrids fem specielle delopgaver:


1 - Udholdenhed

Alrid-ekvipagen skal tilbagelægge en distance i terrænet indenfor en max tid. Tid og længde på ridtet varierer alt efter hvilket niveau, der rides på.


2 - Terrænlydighed

Lydighedsdelen i terrænet kan få tankerne til at vandre mod den fra storhesteverdenen kendte disciplin military. Her gælder det nemlig om at klare sig igennem en række forhindringer som fx spring, grøfter og vand.


3 - Lydighed

I lydighedsopgavedelen befinder vi os på en helt almindelig 20 X 40 ridebane, hvor hver ekvipage skal gennemføre et dressurprogram. Der vises øvelser som volter, slangegang, skråt igennem og lignende i forskellige gangarter.


4 - Gangarter

Som vi kender det fra sportsklasserne indtager Alrid-ekvipagerne en ovalbane, når de i gangartsopgaven skal ride fir- eller femgangsprogrammer. Sværhedsgraden afhænger selvfølgelig af, hvilken Alrids-klasse der stilles op i.


5 - Hurtighed

Den femte og sidste opgavedel er hurtighed, hvor ekvipagerne én ad gangen skal tilbagelægge en strækning på 200-350 meter så hurtigt som overhovedet muligt. Hvilken gangart der rides i, bestemmer den enkelte rytter selv.


Vinderen er den mest alsidige ridehest

En Alrid-ekvipage skal for at vinde kunne gennemføre samtlige opgavedele. Udover at have en god kondition må en god Alrid-hest derfor besidde en lang række egenskaber, være lydig, velredet og modig.


Stævnedisciplinen kan rides på fire forskellige niveauer: AL4, AL3, AL2 og AL1 hvoraf den sidste er den sværeste og mest krævende.

bottom of page