Næsten som et mini-VM
top of page

Næsten som et mini-VM

I næste uge er der endnu engang hestefest i Herning, når töltende superstjerner og pasheste i flyvende fart sætter hinanden stævne til Icehorse Festival 2019.

Stine Sandahl og Rasmus Møller Jensen på Flødal Træningsstald
Stine Sandahl og Rasmus Møller Jensen er helt klar til Icehorse Festival 2019 (Foto: Fifla.dk)

Der er ikke nogen tvivl om, at sidste års verdenspremiere på stævnekonceptet Icehorse Festival var en kæmpe succes. Et pointgivende indendørsstævne krydret med både shopping og foredrag satte rammerne for fire overordentligt hyggelige hestedage. Og nu skal vi til det igen! Torsdag d. 4. april inviterer arrangørerne Stine Sandahl, Lone Bertelsen og Rasmus Møller Jensen til Icehorse Festival 2019. Og trioen er mere end klar til at få gæster i Messecenter Herning.


“Det er den svære 2’er! Så man skal ikke hvile på laurbærene. Det gik jo enormt godt sidste år, så vi ved godt, at vi skal gå ydmygt til opgaven og se, om vi kan gøre det endnu bedre i år. Eller i hvert fald lige så godt."


Ordene kommer fra Stine Sandahl, der sammen med sin medarrangør Rasmus Møller Jensen har hevet en time ud af kalenderen for at drikke en kop kaffe med Fiflas udsendte. Bordet vi skal sidde ved, skal dog lige ryddes for plantegninger, før der er plads, for jeg dumper ned lige midt i planlægningen af, hvordan VM-stævnepladsen i 2021 skal se ud. Det er nemlig selvsamme gruppe, som vi kender fra Icehorse Festival, samt stævneleder Ole Søgård, der skal arrangere verdensmesterskabet i Herning om to år. Og af erfaring ved de, at hvis man skal lave noget ordentligt, så skal man begynde i god tid og tænke tingene godt igennem.


Suset fra publikum

Helt grundlæggende så er det helt store omdrejningspunkt i Icehorse Festival det pointgivende indendørsstævne. Konceptet er skabt til at kunne rumme både bredde og elite, men siden tilmeldingen åbnede tilbage i slutningen af 2018, er der blevet sat spørgsmålstegn ved, om det nu også helt kan passe? Mange måtte gå forgæves, fordi stævnet blev fyldt på et splitsekund og efterfølgende har der været snak i krogene om, at prisen for at deltage har været for høj. Sidstnævnte er dog ikke et parameter, der kan skrues på ifølge Rasmus Møller Jensen.


“Det kan desværre ikke gøres billigere. Det er sådan det er, hvis man gerne vil lave det her setup. Det er meget omkostningstungt at bygge en indendørs ovalbane og leje Messecenter Herning. På den anden side kan også sige, at for de ryttere, der er med, så får de en oplevelse, der svarer til at ride ind på banen til et VM eller et Nordisk Mesterskab. Du får en oplevelse af publikum. Og på den måde er det måske egentlig billigt, at du får den oplevelse og det sus, som det giver at ride ind for så stort et publikum. Så det er prisen, og det kan vi desværre ikke gøre noget ved. Men det er klart, at vi er også nødt til at tilgodese det publikum, der er der. Så derfor er det jo vigtigt, at der er en vis mængde heste i A-klasserne, så vi har forhåndsinviteret ud fra verdensranglisten. Men alle betaler. Der er ikke en eneste, der rider ind på banen, der ikke har betalt. Jeg har også betalt. Det er et fast princip, vi har.”

Men selv som betalende rytter slipper han altså ikke for det hårde arbejde, der også følger med, når man beslutter sig for at lave en festival. På mandag når holdet af tribunebyggere, banelæggere og lys- og lydmænd går i gang med at omdanne hal M i Herning til Danmarks største indendørs arena for islandshestesport, så trækker Rasmus også selv i arbejdstøjet for at hjælpe med opbygningen. Han er perfektionist til fingerspidserne og har styr på alle detaljer. Men det er dog ikke noget, der fylder i hovedet, når først stævnet er i gang og han skal entrere banen på hest.


“Når først jeg rider ind på banen, så spekulerer jeg ikke over det udenom. Så der er det intet problem. Men det er da klart, at i dagene op til så er det lidt spændende. For når man laver sådan noget her, så er proceduren om at få banen godkendt jo mere eller mindre noget, som vi har været med til at opfinde. Normalt skal en bane jo være godkendt halve og hele år, inden den bliver brugt til noget, men her bliver den godkendt onsdag aften.”


Icehorse Festival jakke
Rasmus Møller Jensen viser Icehorse Festival-flaget hjemme i Flødal Træningsstald (Foto: Fifla.dk)

Eventmagere med en forkærlighed for branchen

Der er ingen tvivl om, at det er tre absolutte ildsjæle, der har skabt Icehorse Festival. Stine og Rasmus er ivrige for at fortælle og flere gange er det lige før, at de to faktisk færdiggør hinandens sætninger. Men selvom det er hårdt arbejde at afholde store stævner, så har de det altid sjovt, når de er sammen. Og det smitter af på publikum og ryttere.


“Sidste år til Icehorse Festival oplevede vi at folk nærmest blev helt høje, når de var der. Der var sådan en fælles energi, som var helt vildt fed. Det er det, vi håber at kunne skabe igen.”

Men succeser kommer ikke af ingenting. Sammenlagt har de tre arrangører mange års erfaring fra at være en del af teams'ne omkring Istølt, World Toelt, VM og NM. Og i løbet af tiden der er gået, har de efterhånden fundet ud af, hvad der virker og hvordan de supplerer hinanden bedst muligt.


“Vi er bare et knaldgodt team, der kan hver vores ting. Vi har jo Lone, der er dygtig til projektledelsesdelen.”


Fortæller Stine, inden Rasmus bryder ind:


“Og du kan hele den der markedsføringsdel, hvor du virkelig kan få tingene til at gro. Og jeg har netværket i hesteverdenen, hvor jeg kender de forskellige aktører. Så vi arbejder virkelig godt sammen.”


At have en rytter med som arrangør er i øvrigt et kæmpe plus. Udover at Rasmus har levet af at arbejde med islandske heste, siden han var 18 år og har et brændende ønske om at se branchen udvikle sig, så har han også en knowhow og erfaring, som kommer alle de deltagende ryttere til gode.


“Jeg ved jo, hvad man lægger vægt på, når man kommer på en stævneplads. Hvordan skal opvarmningen være? Hvordan er staldforholdene? Skal der være nogle regler omkring opvarmning, så der ikke bliver kaos? Jeg har prøvet tingene før, og det gør selvfølgelig, at vi kan være på forkant med tingene og slipper for at lave dumme fejl.”


Inspiration fra “storebror”

Store indendørsstævner som Icehorse Festival kan meget vel være fremtiden indenfor islandshestesporten, men det er bestemt ikke den slags events, vi er vant til at få serveret. Og selvom Rasmus, Stine og Lone efterhånden har masser af erfaring med at arrangere stævner, så er det alligevel kærkomment, at der kan skæves lidt til Dansk Varmblod for råd og sparring.

“Vi deltager i netværksmøder med mange af de folk, der fx arrangerer Hest & Rytter, og så prøver vi jo at lære fra dem. Men vi kan da godt mærke, at vi er “lillebror”. En lidt stor og irriterende lillebror måske, for mange af aktørerne og sponsorerne fra storhesteverdenen er begyndt at få øje på os. Og det er jo fordi, at islænderbranchen er det eneste sted, hvor der er tilgang og vækst lige pt.”


Icehorse Festival jakker
En pause fra planlægningen bruges i ridehallen, hvor pigerne fra Flødal Træningsstald har fuld gang i dagens arbejde (Foto: Fifla.dk)

Rasmus peger på, at storhestesport er blevet alt for dyrt for den almene rytter og at islandshesteverdenen omfavner bredden langt bedre. Det gør, at han som professionel i faget kan tale med en helt anden lydhørhed og tyngde, end han kunne for bare fem år siden. Men han er også bevidst om, at det er vigtigt at kunne fastholde interessen fra den almene rytter, så man ikke taber bredden, som man har gjort indenfor andre grene af hestesporten. Og Stine, der er den kommercielle mastermind i arrangørkollektivet, bakker op:


“Det er jo også derfor, at vi laver Icehorse Festival – det skal være en fest! Det er jo meningen, at det bare skal være megasjovt og hyggeligt. I fire dage. Og det prøver vi jo så at skabe rammerne for. God atmosfære, gode ryttere på alle forskellige planer, der alle har det sjovt.”

Helt klar til fire dages heste-fest

Arrangørgruppen er klar! Holdet af over 100 frivillige er klar! Og rytterne er helt sikkert klar! Så nu venter vi bare på, at det kan blive torsdag d. 4. april, så vi kan få skudt festen og de indledende runder i gang, hvor der vil være deltagende ekvipager fra både ind- og udland.

Fra festivalens side havde man dog håbet på en lidt større tilslutning fra udlandet, eftersom det kun knap og nap er en lille tredjedel af de tilrejsende ekvipager, der har en anden nationalitet end dansk.


“Problemet var faktisk, at der var mange, der gerne ville med, men de har simpelthen ikke være hurtige nok til at melde til. Heller ikke de ryttere der var inviterede. De er ikke vant til, at man ikke bare lige kan komme med. De fleste professionelle er vant til, at man kan ringe og så kan man liiiiiiiige bede om en tjeneste. Men det kan altså ikke lade sig gøre her, for vi kører fuldstændigt straight. Ventelisten kører slavisk.”

Det til trods, så glæder arrangørerne sig til at byde velkommen til både ryttere, publikummer og udstillere i næste uge. Igen i år samarbejdes der med Dansk Islandshesteforening om en række foredrag, der er gratis for både festivalgængere og alle øvrige medlemmer af Dansk Islandshesteforening. Derudover vil man, som noget nyt på banen, kunne opleve futurity-klasser og en række overraskelsesindslag, hvor man kan “risikere at blive underholdt”, som Rasmus på sin lune, nordjyske facon får forklaret det, inden Stine supplerer:


“Og så har vi en lavet en fest lørdag aften, hvor man kan komme ud og drikke sig nogle øl, og synge lidt med vennerne.”


Men selvom der skal være fest og god stemning, så fejler ambitionerne ikke noget. Folkene bag Icehorse Festival har allerede nu vokseværk i tankerne.


“Vi kunne godt tænke os at lave det endnu mere internationalt. På sigt kunne man jo godt håbe, at det kunne blive til en hel vinterserie eller en World Cup. Der er masser af muligheder og alting skal jo starte et sted.”


Men indtil vi når dertil, så vil vi i første omgang nyde stemningen til Icehorse Festival 2019.


“Vores hoveddommer siger faktisk også, at det er ligesom at være til et mini-VM med den helt specielle atmosfære, der er i hallen”, afslutter Stine Sandahl med et stort smil, inden hun igen dykker ned i planlægningsarbejdet.

Icehorse Festival foregår 4. - 7. april 2019 i MCH Messecenter Herning. Køb din partout billet på Sporti. Bliver der ikke udsolgt af partout billetter, vil det være muligt at købe dagsbilletter ved indgangen. Disse er dog uden fast siddeplads.

bottom of page