Lad garnet gro!

Drømmen om den flotte, fyldige pandelok og den lange man, der bølger karakteristisk i takt med tölten, findes hos selv den mest usentimentale islandshesterytter. Men hvad gør man så, hvis ens hest har glemt at gro sig en hårpragt og man mest af alt har lyst til at erhverve sig et sæt hårextensions i hestestørrelse?

En lang man er genetisk betinget, men man kan påvirke kvaliteten af håret med tilskudsfoder (Foto: Pixabay)

Man skal ikke scrolle ret længe i en af Facebooks utallige grupper om islandsheste, før man støder på en, som gerne vil have gode råd til, hvordan man fremskynder hårvæksten på hestens man og pandelok. Én foreslår en særlig balsam, en anden at man skal bruge arganolie, en helt tredje mener, at man skal gå en anden vej og give hesten Omega 3, mens en fjerde bruger et vidundermiddel, der kun kan fås i udlandet. Meningerne er mange, så der er faktisk ikke noget at sige til, at der kan opstå forvirring om, hvad der er godt for hesten og hvad der rent faktisk kan lade sig gøre.

B-vitamin giver lækkert hår

For at finde hoved og hale i de mange forskellige udsagn og løsningsforslag spurgte vi Peter Hjuler, der er indehaver og hestedyrlæge hos Horsedoc.dk, om det overhovedet er muligt at påvirke hårvæksten hos en islandshest med plejemidler og tilskudsfoder.


"Der er jo en grund til, at man indenfor islænder-verdenen i kåringssystemet giver karakter for godt hår. Det er nemlig overvejende et arveligt karaktertræk. Når det er sagt, så kan både hastigheden hvormed de sætter pels og fælder den igen, samt blankheden i pelslaget påvirkes via foderet. Tilskud af B-vitamin, ølgær og madolie kan gøre noget ved dette. Med andre ord så får hestene altså lækkert hår af disse tilskud, men desværre ikke mere hår."


En egentlig mirakelkur, der giver den korthårede hest en længere man, findes altså desværre ikke. Men det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke kan være fordele ved at give hesten tilskud, som styrker håret.


Særligt her i efteråret giver det rigtig god mening at tildele fx B-vitamin i fældeperioden, hvor hesten bruger meget energi på at sætte sin vinterpels. Det samme gør sig gældende, hvis man har en hest, der har kløet sig og dermed mistet man i løbet af sommeren. Så vil et styrkende tilskud i foderet hjælpe hesten til at gro en ny, sund man igen. Den bliver formentlig ikke længere, end den var før, men den kan blive tykkere, flottere og mere glansfuld.

0 kommentarer